TOP termékek

Bihar Express webáruház: Mezőgazdasági gépek és alkatrészeik

Munkanapokon, munkaidőben: (+36) 30/152-7509

Blog

A gömbfejek, axiál csuklók szerepe a járművekben

2023.12.06 11:01
A gömbfejek, axiál csuklók szerepe a járművekben

A futómű meghibásodását általában a gömbfejek, axiál csuklók okozzák, ami igencsak kellemetlen, főként akkor, ha munka közben éri az embert egy nagyobb traktoron vagy egyéb mezőgazdasági gépen. Szerepét ezért nem szabad lebecsülni, és folyamatosan ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát. Jobb előre gondolkodni, mint utólag megoldani a problémát - és gazdaságosabb is!

Mik azok a gömbfejek, axiál csuklók?

 

Az axiál csukló a kormánymű összekötését szolgálja. Egyik része a gömbfej, másik a menetes szár. De úgy is megfogalmazható, hogy a belső kormány összekötését szolgáló gömbfej maga az axiál csukló. Az axiális szó jelentése a tengelyirányú, ebből is következtethetünk a tengelyhez tartozó alkatrészre. Fő feladata közé tartozik a szabad mozgás biztosítása. Persze a végtelenségig nem tudja ezt a hatáskört ellátni, éppen ezért a sofőr felelőssége is a jármű és a futómű, a traktor alkatrészek és tartozékok rendszeres karbantartása, indokolt esetben cseréje.

 

Az axiál csuklók és gömbfejek működése

 

Szinte észre sem vesszük őket, de ha meghibásodnak vagy valamilyen gond van velük, bosszantó a probléma. Egyszerűen gondoljunk bele abba, ahogy forgatjuk el a kormányt, a kerekek engedelmeskednek a parancsnak. Na most, ha az axiális csukló vagy a gömbfej nem lenne, vagy nem megfelelően működne, akkor nehezebbé, irányíthatatlanná válna szinte a jármű. Utóbbira azért láttunk már példát, hiszen az elhasználódás veszélye igencsak fennáll. A futómű ugyanis az egyik legtöbb terhelést kapó alkatrész a jármű használata közben.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogyan vegyük észre az intő jeleket, ha azok még nem teljesen láthatóak. Nos, egyrészt persze mondhatnánk, hogy érzésre: ha nagyot koppan a kocsi, érezhető ütéseket kap a futómű, gyanakodjunk. A vezetési élményből is visszavehet, ha nem megfelelően működik. Ami viszont biztos, az az állandó ellenőrzés. 4-5000 üzemóra után már szinte biztosan érdemes cserélni őket. Ne bízzuk a véletlenre.

 

Előfordulhat, hogy az axiál csukló és a gömbfej már “idő előtt” lóg, elkopott. Ilyenkor minél előbb el kell végezni a cserét. Ez nem olyan nagy munka, viszont minél tovább halasztjuk, annál inkább azzá válik. Egy egyszerű, hétköznapi személygépjármű esetében talán még le lehet nyelni azt a plusz összeget, de egy nagy mezőgazdasági traktor vagy kocsi esetében már komoly tételekről beszélünk.

 

Amivel számolni kell, az az alkatrész ára és a munkadíj. De akár otthon is elvégezhető a folyamat, megfelelő szakmai tudás birtokában. Egy képzett sofőr a futómű beállítását is meg tudja oldani, így megspórolhat további költségeket, és egyszerűen csak az új alkatrész árát kell megfizetnie, mielőtt újra útnak indul.

 

Gömbfejek, axiál csuklók vásárlása

 

Szakértői csapatunk mindent megtesz azért, hogy a vásárlók számára a lehető legjobb megoldásokat kínáljuk. Éppen ezért szakmai partnerek is próbálunk lenni, nem csupán webáruház. A gömbfejek, axiál csuklók bőséges palettája mellett tanácsot is tudunk nyújtani vevőinknek.

 

Webáruházunk széles választékában az egyszerűbb és kisebb gömbfejektől kezdve a külső menetes, hajlított és nagy méretű darabokig lehet rendelni, illetve akár komplett rúdfej vásárlására is megvan a lehetőség. Országos lefedettséggel rendelkezünk, az alváz- és futóműalkatrészeket így akár házhoz szállítással is vállaljuk. Mindemellett teljes körű ügyintézést és szervizelést nyújtunk.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy közösen kiválasszuk a megfelelő axiál csuklót és gömbfejet!